Apreciat de The Guardian pentru maturitatea și genialitatea sa, pianistul ruso-lituanian Lukas Geniušas s-a afirmat ca fiind unul dintre cei mai interesanți și deosebiți artiști ai generației sale. Lukas a susținut recitaluri în cele mai prestigioase săli din întreaga lume, precum Wigmore Hall, Concertgebouw Amsterdam, Salle Gaveau, Auditoriul din Louvre, Colecția Frick din New York, Sala Verdi din Milano și Sala Mare a Conservatorului din Moscova. De asemenea, evoluează în mod regulat la festivaluri precum Festivalul Gilmore Keyboard, Festivalul Verbier, La Roque d’Anthéron, Festivalul de pian Ruhr, Schloss-Elmau și festivalurile de muzică Lockenhaus. Lukas Geniušas a interpretat alături de orchestre internaționale de renume, precum Orchestra din Philadelphia, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică NHK, Orchestra din Paris, Orchestra Filarmonică Radio France, Orchestra de cameră Royal Northern Sinfonietta, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Națională Rusă, sub conduceri ale unor dirijori precum Esa-Pekka Salonen, Tugan Sokhiev, Mikhail Pletnev, Leonard Slatkin, Rafael Payare și mulți alții.

Cele mai recente evenimente majore includ concertele cu Orchestra Națională a Capitoliului din Toulouse și Dima Slobodeniouk, Orchestra de Cameră Scoțiană dirijată de Maxim Emelyanchev și un turneu cu Orchestra Simfonică din Flandra și Kristiina Poska. Muzician de cameră dedicat, înregistrează și cântă în mod regulat cu violonistul Aylen Pritchin, alături de soția acestuia, pianista Anna Geniushene și, în special, cu soprana Asmik Grigorian, în cele mai prestigioase locații din Europa, inclusiv Festivalurile de la Salzburg și Aix-en-Provence, operele din Zurich, Geneva și Frankfurt, Elbphilharmonie, Hamburg, La Scala din Milano și Konzerthaus din Viena.

Lukas susține în prezent o serie de concerte în care prezintă, în premieră pentru public, versiunea originală și integrală a primei sonate pentru pian de Rahmaninov, înregistrată la reședința elvețiană a compozitorului. Acest CD, recent lansat, a primit recenzii de 5 stele în revistele BBC Music Magazine și Gramophone Magazine și a fost distins cu premiul Diapason pentru CD-ul lunii (sonatele lui Prokofiev), premiul Gramophone pentru CD-ul anului la categoria Song (Dissonance cu Asmik Grigorian), cât și cu selecția CHOC DE 2024 a revistei Classica, fiind considerat unul dintre cele mai remarcabile CD-uri lansate în acel an. Alte momente importante includ spectacole la Barbican din Londra, revenirea la Tiroler Festspiele Erl pentru un concert și un recital, precum și recitaluri solo la Salle Cortot și Elbphilharmonie Hamburg. În stagiunea din 2024-2025, Lukas continuă evoluția artistică prin participarea la seria inaugurală de la Bechstein Hall din Londra, va reveni la Festivalul Chopin și Europa sa din Varșovia, va susține o serie de concerte în SUA, inclusiv debutul său la Carnegie Hall și va reveni în Japonia pentru spectacole la Hiroshima și Tokyo. De asemenea, va fi unul dintre artiștii principali ai Festivalului Internațional de Pian Bartolomeo Cristofori din Padova. Născut la Moscova în 1990, Lukas Geniušas a absolvit Colegiul de Muzică Chopin din Moscova în 2008. Este laureat al mai multor concursuri internaționale, obținând, printre altele, medalia de argint la Concursul Ceaikovski din 2015 și la Concursul Internațional Chopin din 2010.

 

 

Concerte la care participă artistul