
Orchestre National de France
Cristian Măcelaru, Director Muzical
Orchestra Națională a Franței (Orchestre National de France) este atât o autoritate consacrată, cât și o forță dinamică în interpretarea muzicii franceze. Prin turneele sale internaționale, a devenit un simbol al culturii franceze la nivel global, dar, în același timp, prin prezența sa activă în Franța și prin programele sale educaționale captivante, a reușit să-și consolideze legăturile cu o diversitate de public național.
Ca ansamblu al Radio France, Orchestra Națională a Franței a fost fondată în 1934 ca prima orchestră simfonică permanentă a țării, iar misiunea sa de a servi repertoriul simfonic a fost promovată de transmisiunile radio ale concertelor sale, câștigându-și curând o reputație de invidiat. După cel de-al Doilea Război Mondial, tradiția orchestrei a fost îmbogățită de dirijori precum Manuel Rosenthal, André Cluytens și Jean Martinon, pe lângă mulți alții. Această tradiție a fost amplificată de directorii muzicali care au urmat la conducere (Lorin Maazel, Charles Dutoit, Kurt Masur, Daniele Gatti, Emmanuel Krivine) și de invitați permanenți (Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Bernard Haitink, Riccardo Muti, Seiji Ozawa...). La 1 septembrie 2020, Cristian Măcelaru a preluat funcția de Director Muzical al prestigioasei orchestre.
De-a lungul secolului al XX-lea, Orchestra Națională a Franței a prezentat în primă audiție o serie de lucrări majore, printre care Le Soleil des eaux de Boulez, Déserts de Varèse, Simfonia Turangalîla de Messiaen (premiera franceză), Jonchaies de Xenakis și majoritatea compozițiilor de mari dimensiuni ale lui Dutilleux.
Numeroase înregistrări ale orchestrei sunt disponibile publicului. Sub bagheta lui Louis Langrée, Orchestra Națională a Franței a imortalizat cele două concerte pentru pian de Ravel, avându-l ca solist pe Alexandre Tharaud. Pentru a marca centenarul dispariției lui Camille Saint-Saëns, a fost lansată o ediție integrală a simfoniilor sale, sub conducerea lui Cristian Măcelaru, la casa de discuri Warner Classics. În plus, Deutsche Grammophon a publicat în 2024 o colecție a simfoniilor de George Enescu, interpretate sub bagheta aceluiași dirijor.