
Dirijor principal: Lahav Shani
Dirijor onorific: Yannick Nézet-Séguin
Orchestra Filarmonicii din Rotterdam se distinge prin interpretările sale pline de energie, înregistrările sale apreciate și metodele sale inovatoare de a atrage publicul. Fondată în 1918, și-a câștigat un loc important în rândul celor mai prestigioase orchestre din Europa.
Dirijori principali
De la începuturile sale, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam a crescut, devenind una dintre cele mai importante orchestre din Olanda, mai ales sub conducerea lui Eduard Flipse, dirijor principal din 1930. În anii 1970, a urmat recunoașterea internațională, sub baghetele lui Jean Fournet și Edo de Waart. După o perioadă de înflorire începută cu Valery Gergiev și continuată cu Yannick Nézet-Séguin, orchestra îl are acum ca dirijor principal pe Lahav Shani, din 2018.
Concerte
Casa Filarmonicii din Rotterdam este renumita Sală de Concerte De Doelen, însă sunetul orchestrei răsună frecvent și dincolo de aceste ziduri. O puteți asculta atât în săli locale, cât și pe scene de prestigiu național și internațional. Un punct important este rezidența sa, începând din 2010, la Théâtre des Champs-Élysées din Paris. Această prezență activă, alături de spectacolele educative și proiectele comunitare, aduce anual între 150.000 și 200.000 de persoane la concertele orchestrei, un public ce include un număr semnificativ de tineri.
Înregistrări
Începând cu înregistrările inovatoare Mahler dirijate de Eduard Flipse în anii 1950, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam a creat o discografie vastă și aclamată de critici. În prezent, orchestra are contracte cu Deutsche Grammophon și BIS Records, iar în ultimii ani a înregistrat și pentru EMI și Virgin Classics. Pentru reeditarea înregistrărilor istorice, orchestra și-a format propria casă de discuri, Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings. Transmisiuni live ale concertelor pot fi vizionate periodic pe platforma online Medici.tv. În timpul pandemiei de coronavirus, ansamblul a păstrat legătura cu publicul prin conținut digital, remarcându-se interpretarea de acasă a Odei Bucuriei de Beethoven, care a atins 3 milioane de vizualizări și a avut ecou global.