Fondată în 1942 de Victor Desarzens, Orchestre de Chambre de Lausanne (OCL) este astăzi una dintre cele mai căutate orchestre de cameră din Europa. După șase ani sub conducerea artistică a dirijorului american Joshua Weilerstein, OCL este acum condusă de renumitul violonist francez Renaud Capuçon.

Formată din aproximativ 40 de muzicieni, orchestra abordează un repertoriu amplu, care se întinde de la muzica barocă timpurie până la creații contemporane în primă audiție. Începând cu stagiunea 2024-2025, Barbara Hannigan deține rolul de dirijor principal invitat.

OCL a devenit rapid o prezență constantă în cele mai prestigioase festivaluri și săli de concerte, participând la Festivalul de la Aix-en-Provence încă de la a doua ediție și fiind un invitat regulat al Festivalului Enescu de la București.

Turneele orchestrei în Germania și Statele Unite au fost întâmpinate cu un succes remarcabil, la fel ca și aparițiile sale pe scene prestigioase precum Théâtre des Champs-Elysées din Paris, BBC Proms din Londra, Konzerthaus din Viena și Filarmonica din Berlin. În stagiunea 2024-2025, OCL și Renaud Capuçon vor susține turnee în Coreea de Sud, Franța, Danemarca și Germania.

De-a lungul timpului, orchestra a cântat cu soliști de top precum Clara Haskil, Alfred Cortot, Walter Gieseking, Edwin Fischer, Murray Perahia, Radu Lupu, Martha Argerich, Nikolai Lugansky, Daniel Barenboim, Arthur Grumiaux, Frank Peter Zimmermann, Paul Tortelier, Truls Mørk, Jean-Pierre Rampal sau Emmanuel Pahud. De asemenea, orchestra a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai renumiți dirijori ai vremii, precum Paul Hindemith, Günter Wand, Christoph Eschenbach, Ton Koopman, Jeffrey Tate, Bertrand de Billy, Simone Young și Daniel Harding.

OCL se poate mândri cu o discografie remarcabilă, incluzând lucrări semnificative precum operele complete ale lui Haydn, înregistrate în anii 1970 și 1980 sub bagheta lui Antal Doráti, concertele lui Beethoven și Mozart cu Christian Zacharias, dar și lucrări dedicate lui Schönberg și Webern (cu Heinz Holliger), precum și lui Spohr și Weber (cu Paul Meyer). Primele două înregistrări realizate împreună cu Renaud Capuçon au fost publicate de Warner Classics: Arvo Pärt în 2021 și Vivaldi/Chevalier de Saint-George în 2022.

În septembrie 2023, Deutsche Grammophon (DG), noul partener de înregistrări al lui Renaud Capuçon, a lansat o înregistrare a integralei concertelor pentru vioară de Mozart.

În iunie 2024, OCL a lansat un nou disc dedicat lui Fauré, sub egida DG. Alte lansări recente includ o înregistrare live a Requiemului de Mozart, realizată alături de John Nelson, și un album dedicat muzicii americane și engleze, cu Joshua Weilerstein.

Calitatea OCL este strâns legată de colaborările cu soliști și dirijori de renume, dar se datorează, în primul rând, unei identități solid conturate de-a lungul anilor de un număr restrâns de directori artistici. După fondatorul Victor Desarzens (1942-1973), orchestra a fost condusă de Armin Jordan (1973-1985), Lawrence Foster (1985-1990), Jesús López Cobos (1990-2000) și Christian Zacharias (2000-2013). Între 2015 și 2020, Joshua Weilerstein a continuat tradiția predecesorilor săi și a modernizat OCL pentru secolul XXI, printr-un repertoriu îndrăzneț și utilizarea noilor tehnologii. În toamna anului 2021, Renaud Capuçon a preluat conducerea orchestrei ca director artistic.

Experiența muzicală extraordinară a renumitului violonist și dirijor francez, precum și dinamismul și prestigiul său artistic au permis orchestrei să își consolideze și mai mult reputația internațională, având ca rezultat invitații prestigioase în întreaga Europă, dar și colaborări cu dirijori și soliști importanți, precum Daniel Harding, Yo-Yo Ma, Maria João Pires și Martha Argerich.

 

 

Concerte la care participă artistul