Corul Radio din Letonia (LRC) este un ansamblu de cântăreți profesioniști, renumit și premiat, apreciat pentru versatilitatea sa excepțională și pentru inconfundabilul său „sunet nordic”. De la explorarea muzicii vechi și a eleganței clasicismului la navigarea în profunzimile emoționale ale erei romantice și îmbrățișarea lucrărilor sofisticate ale compozitorilor contemporani, corul oferă publicului un repertoriu cu adevărat variat. Corul Radio din Letonia servește drept laborator de creație pentru compozitori, încurajându-i să depășească granițele interpretării vocale clasice. În ultimele două decenii, corul și-a conturat o identitate distinctă, asemănătoare unui instrument cu multiple straturi, îmbinând timbrele vocale individuale într-un sunet unic și armonios. Fondat în 1940 de legendarul dirijor leton Teodors Kalniņš, corul a fost condus de Edgars Račevskis (1963–1986) și Juris Kļaviņš (1987–1992), iar din 1992 până în 2023, a fost dirijat de Sigvards Kļava. Prin eforturile sale asidue, el a transformat corul într-un ansamblu de renume internațional, cunoscut pentru arta sa vocală vibrantă și râvnit în întreaga lume. Din anul 2024, directorul artistic al corului este Kaspars Putniņš, în timp ce Sigvards Kļava rămâne un dirijor activ, contribuind la realizările artistice ale ansamblului. Împreună, ei susțin tradiția de inovație și măiestrie artistică a corului.

Corul Radio din Letonia a colaborat cu renumite case de discuri, printre care Ondine, Hyperion Records, Deutsche Grammophon, ECM, BIS, Naïve, Prima Classica și SKANI, producând albume care au primit neîncetat aprecieri internaționale. Corul a primit un premiu Grammy în 2014 pentru Adam's Lament de Arvo Pärt (2012, ECM) la categoria „Cea mai bună interpretare corală”. În 2023, a primit prestigiosul Gramophone Award pentru John Cage: Lucrări Corale (2022, Ondine) la categoria „Cel mai bun album de muzică corală”. Înregistrarea sa cu Liturghia Sfântului Ioan Hrisostom de Ceaikovski (2020, Ondine), dirijată de Kļava, a câștigat premiul International Classical Music Award (ICMA) la categoria „Cel mai bun album de muzică corală”. Mai mult, albumul intitulat Vecerniile de Serghei Rachmaninov a fost desemnat de Gramophone „Înregistrarea lunii” în februarie 2013 și a fost inclus în topul celor mai bune 25 de albume ale anului al NPR ( Radioul Public Național, SUA). În 2024, corul a lansat două albume consacrate: albumul Opere corale Aletheia (Ondine) dirijat de Sigvards Kļava, cu lucrări ale compozitorului lituanian-american Žibuoklė Martinaitytė și ale Angele Dei (SKANI), care pune în valoare compozitori contemporani din Letonia. Aletheia a fost inclusă în top-ul NPR „Cele mai bune 10 albume clasice din 2024” și selectată drept „Choral & Song Choice” de BBC Music Magazine în ediția lor de Crăciun.

Corul a concertat în unele dintre cele mai renumite scene din lume, inclusiv Concertgebouw și Muziekgebouw din Amsterdam, Elbphilharmonie din Hamburg, Teatrul Champs-Élysées și Filarmonica din Paris. A performat în locații de renume precum Lincoln Center, Kennedy Center și Walt Disney Concert Hall. De asemenea, a concertat la Capela Universității Duke, Biblioteca Congresului SUA, Queen Elizabeth Hall din Londra, Konzerthaus Berlin, Teatrul Mayor Julio Mario Santo Domingo din Bogotá, Columbia. A fost primul ansamblu vocal care a inaugurat sala de concerte Amare din Haga. Corul a participat la festivaluri prestigioase, inclusiv BBC Proms, Festivalul de la Salzburg, Festivalul Lucerna, Klangspuren, Festivalul Mării Baltice de la Stockholm și Klangvokal din Dortmund. În America de Nord, a câștigat aprecieri la Festivalul White Light din SUA și Soundstreams din Canada. În 2019, corul a efectuat un turneu ce a cuprins Japonia, China și Hong Kong, prezentându-și opera corală NEOARCTIC, sub bagheta lui Kaspars Putniņš. În 2024, opera a fost prezentată timp de 5 seri la festivalul internațional FIAV Bogotá din Columbia.

 

Concerte la care participă artistul