
Corul Filarmonicii George Enescu a fost înființat în 1950, până la acel moment, marile lucrări vocal-simfonice fiind interpretate doar sporadic pe scenele românești, mai ales de coruri private și semi-profesioniste, care nu atingeau întotdeauna standardele Orchestrei Filarmonice.
Noul Corul de Stat a schimbat radical percepția publicului larg asupra muzicii clasice. Prin activitatea sa neobosită și diversificată, care include oratorii, mise, motete și concerte a capella, ansamblul vocal a interpretat capodopere din toate epocile, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste creații ale muzicii contemporane. Selecția riguroasă a membrilor corului și colaborările cu dirijori renumiți asigură menținerea unui nivel profesional comparabil cu standardele Orchestrei Filarmonice.
Din 1990, Corul Filarmonicii George Enescu a luat parte la evenimente importante ale vieții muzicale românești. În 1995 a avut șansa de a lucra cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a interpretat o versiune concertantă a operei Œdipe de George Enescu împreună cu Orchestra Națională a Franței și Lawrence Foster, în timpul Festivalului Enescu.
În 1997, dirijorul și pianistul Iosef Ion Prunner, membru al unei familii binecunoscute de muzicieni și intelectuali din România, a preluat conducerea Corului Filarmonicii George Enescu. În timpul mandatului său, care se întinde deja pe parcursul a două decenii, acesta a încurajat extinderea repertoriului formației corale și a susținut, de asemenea, aparițiile solistice ale membrilor săi, acompaniind adesea ansamblul, la pian, în serile muzicale camerale.
Ca parte a circuitului muzical european, Corul Filarmonicii George Enescu desfășoară regulat în turnee internaționale, concertând până în prezent în Spania, Franța, Italia, Bulgaria, Grecia. Printre cele mai importante realizări recente merită menționate colaborările cu orchestre și dirijori de prim calibru din Festivalul Enescu: Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi), Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonică din Londra (2017, în opera Œdipe de Enescu, care a fost reluată la scurt timp în deschiderea stagiunii aceleiași orchestre britanice).