Vladimir Askhenazy

Unul dintre puţinii artişti care combină o carieră de succes în calitate de pianist şi de dirijor, artistul Vladimir Askhenazy, născut în Rusia, a moştenit înzestrarea muzicală de la părinţii săi: tatăl său a fost pianist profesionist iar mama sa, fiica unui maestru de cor din Biserica Ortodoxă Rusă. Ashkenazy a excelat pentru prima dată… Citeşte mai mult »

Unul dintre puţinii artişti care combină o carieră de succes în calitate de pianist şi de dirijor, artistul Vladimir Askhenazy, născut în Rusia, a moştenit înzestrarea muzicală de la părinţii săi: tatăl său a fost pianist profesionist iar mama sa, fiica unui maestru de cor din Biserica Ortodoxă Rusă. Ashkenazy a excelat pentru prima dată pe scena internaţională în 1955, la Chopin Competition în Varşovia, şi în calitate de câştigător al Queen Elisabeth Competition, Bruxelles 1956. De atunci artistul şi-a construit o carieră extraordinară, nu doar ca unul dintre cei mai remarcabili pianişti ai secolului XX, ci ca artist a cărui creativitate cuprinde un vast spectru de activităţi şi continuă să ofere inspiraţie iubitorilor de muzică din toată lumea.

Arta dirijorală a ocupat cea mai mare parte a activităţilor lui Vladimir Ashkenazy în ultimii 30 de ani. Artistul continuă lunga relaţie de colaborare cu  Philharmonia Orchestra, care i-a oferit titlul de dirijor laureat în 2000. Alături de reprezentaţiile pe care le susţine cu Philarmonia în Londra şi Marea Britanie în fiecare sezon, sau în numeroasele turnee pe care le realizează împreună în toată lumea, Vladimir Ashkenazy a dezvoltat o serie de proiecte personale, printre care menţionăm Prokofiev and Shostakovich Under Stalin (proiect care l-a prezentat şi la Cologne, New York, Viena and Moscova), şi Rachmaninoff Revisited (proiect prezentat şi la Paris). Împreună cu Philarmonia, artistul a realizat un turneu extins în China, Europa (cu artiştii solişti Evgeny Kissin şi Vadim Repin) şi în America Latină (cu artiştii solişti Nelson Freire şi Esther Yoo).

Vladimir Ashkenazy aste dirijor laureat al NHK Symphony Orchestra, Iceland Symphony Orchestra şi dirijor principal invitat al Orchestra della Svizzera Italiana. Recent s-a retras de la directoratul muzical al EUYO, o funcţie pe care a deţinut-o cu satisfacţie în ultimii 15 ani. Anterior a ocupat funcţiile de dirijor principal şi consultant artistic la Sydney Symphony Orchestra (2009-2013), dirijor şef al Czech Philharmonic Orchestra şi director muzical al NHK Symphony Orchestra. Păstrează legături puternice cu alte orchestre importante, ca The Cleveland Orchestra (unde a deţinut postul de dirijor principal invitat) şi Deutsches Symphonie-Orchester din Berlin (dirijor şef şi director muzical 1988-1996). Are apariţii regulate alături de mari orchestre din toată lumea.

Ashkenazy îşi menţine devotamentul pentru pian mai mult în studiourile de înregistrări, unde continuă construirea unui extraordinar şi comprehensiv catalog discografic. Acesta include albumul Shostakovich, caştigator al unui premiu Grammy, Preludes and Fugues, Piano Concerto No. 3 de Rautavaara, Wohltemperierte Klavier de Bach, Transcriptions de Rachmaninov, Diabelli Variations de Beethoven, şi un box-set ediţie specială, Ashkenazy: 50 Years on Decca  – 50  de CD-uri care celebrează lunga relaţie a artistului cu casa de discuri Decca, şi care constă dintr-o selecţie remarcabilă a compoziţiilor pianistice de Rachmaninov şi înregistrările complete de muzică orchestrală ale lui Ashkenazy în calitate de dirijor. În iunie 2016 s-a lansat ultimul său album, Shostakovich, Piano Trios No. 1 , 2 şi Viola Sonata sub egida Decca.

Alături de activitatea sa concertistică, Vladimir Ashkenazy a fost implicat în multe proiecte de televiziune, în demersul său neobosit de a asigura muzicii culte o palatformă mediatică constantă  şi de a fi cât mai accesibilă audienţelor largi. A avut colaborări extinse cu legendarul producător de documentare Christopher Nupen, şi a fost implicat în programele de televiziune Music After Mao (filmat în Shanghai în 1979), şi Ashkenazy in Moscow, care a urmat primei sale întoarceri în Rusia după părăsirea URSS-ului în anii ’60. Recent artistul a dezvoltat programe educaţionale  împreună cu NHK TV, printre care menţionăm Superteachers în 1999, despre activităţile alături de copiii londonezi, şi un documentar din 2003-2004 bazat pe proiectul Prokofiev and Shostakovich Under Stalin.


Evenimente cu Vladimir Askhenazy: