Sir Willard White

Unul dintre cele mai iubite şi versatile staruri ale operei în ultimii 40 de ani, Sir Willard White se bucură de o carieră care l-a dus pe cele mai prestigioase scene ale teatrelor lirice sau săli de concerte ale lumii, şi colaborări cu dirijori, directori şi orchestre de cel mai înalt calibru. Evenimente importante ale… Citeşte mai mult »

Unul dintre cele mai iubite şi versatile staruri ale operei în ultimii 40 de ani, Sir Willard White se bucură de o carieră care l-a dus pe cele mai prestigioase scene ale teatrelor lirice sau săli de concerte ale lumii, şi colaborări cu dirijori, directori şi orchestre de cel mai înalt calibru.

Evenimente importante ale acestui sezon includ rolul lui  Schigolch în noua producţie Lulu, semnată William Kentridge, la English National Opera şi Rome Opera, Doktor în Wozzeck pentru Dutch National Opera, Shaman în The Indian Queen într-un turneu european alături deTeodor Currentzis, Creon, Tiresias şi Messenger în Oedipus Rex cu Esa-Pekka Salonen şi  Philharmonia Orchestra la Royal Festival Hall, şi o revenire pe scena Festivalului Salzburg în vara lui 2017 pentru interpretarea rolului Publio în La Clemenza di Tito. Sezoanele următoare îi vor aduce noi colaborări cu Royal Opera House, Covent Garden, Paris Opera şi La Monnaie.

Printre cele mai importante evenimente recente se numără rolurile Trinity Moses în  Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny pentru Rome Opera şi Royal Opera House, Covent Garden, Arkel în Pelléas et Mélisande cu Los Angeles Philharmonic Orchestra la Metropolitan Opera, Esa Pekka Salonen, Ibn-Hakia în  Iolanta pentru Lyon Opera şi Festival d’Aix en Provence, Vodnik în Rusalka pentru Scottish Opera, Commendatore în Don Giovanni pe scena operei La Monnaie, Wotan în Das Rheingold la Mariinsky Theatre, Klingsor în Parsifal, Pope Clement VII în Benvenuto Cellini pentru English National Opera, Hercules în Alceste la Teatro Real, Priest în premiera mondială a operei compozitorului Jörg Widman, Babylon, la Bayerische Staatsoper, şi Gorianchikov în From the House of the Dead la Berliner Staatsoper sub conducerea dirijorală a lui Sir Simon Rattle.

Sir Willard White s-a născut în Jamaica unde a început pregătirea muzicală la Jamaican School of Music după care a studiat la prestigioasa Juilliard School din New York. De la debutul său operatic  alături de New York City Opera în 1974, Willard White a cântat în mod regulat pe scenele Royal Opera, Covent Garden, Metropolitan Opera, New York, English National Opera, San Francisco Opera, sau teatrele lirice din Munich, Amsterdam, Berlin, Brussels, Geneva, Hamburg, Los Angeles, Madrid, Paris, şi la festivalurile din Glyndebourne, Aix-en-Provence şi Salzburg. În 1989, White a interpretat rolul lui Othello în producţia semnată Trevor Nunn pentru Royal Shakespeare Company, alături de Sir Ian McKellen în rolul lui Iago şi Imogen Stubbs ca Desdemona.

Pe platforma concertistică,  Sir Willard White colaborează regulat cu marii dirijori şi orchestre ale lumii, printre care menţionăm London Symphony, London Philharmonic, BBC Symphony, The Hallé, Royal Philharmonic, Royal Concertgebouw, La Scala, Boston Symphony, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Cleveland Orchestra, Berliner Philharmoniker, şi a apărut ca soloist în repetate rânduri la BBC Proms, incluzând aici spectacolele  First and Last Night of the Proms şi Proms in the Park. Sir Willard White l-a interpretat recent pe Méphistophélès în La Damnation de Faust alături de Cleveland Orchestra la festivalul Verbier împreună cu Charles Dutoit; pe Golaud în Pélleas et Mélisande alături de Chicago Symphony Orchestra; Bluebeard’s Castle cu Royal Philharmonic Orchestra la Royal Festival Hall, rolul lui Marke în Tristan & Isolde Act II sub bagheta dirijorală a maestrului Valery Gergiev; o reprezentaţie concertistică a operei Pélleas et Mélisande şi Porgy and Bess, de Gershwin în concert cu Berliner Philharmoniker şi Sir Simon Rattle; din nou Bluebeard’s Castle, cu Los Angeles Philharmonic şi Esa-Pekka Salonen la pupitru.

Sir Willard White a fost distins cu premiul CBE în 1995 şi ridicat la rangul de Cavaler cu ocazia manifestaţiilor prilejuite de aniversarea Reginei din 2004. În prezent este preşedinte al Royal Northern College of Music, fiind succesorul Ducesei de Kent în acest rol.


Evenimente cu Sir Willard White: