Raluca Știrbăț

„Raluca Ştirbăţ este, dupa părerea mea, interpretul ideal. Este o sensibilitate pentru care trebuie în continuare modelată muzica.” (Valentin Timaru) Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi și a început studiul pianului la vârsta de șase ani la Școala Populară de Artă, apoi la Liceul de Artă Octav Băncilă din orașul natal. Dupa un an de… Citeşte mai mult »

„Raluca Ştirbăţ este, dupa părerea mea, interpretul ideal. Este o sensibilitate pentru care trebuie în continuare modelată muzica.” (Valentin Timaru)

Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi și a început studiul pianului la vârsta de șase ani la Școala Populară de Artă, apoi la Liceul de Artă Octav Băncilă din orașul natal. Dupa un an de studiu la Universitatea de Muzică George Enescu din Iaşi, a fost admisă prima cu punctaj maxim la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa Prof. Jürg von Vintschger, unde îşi va încheia studiile cu renumita diplomă vieneză Solistendiplom şi titlul de Magister Artium.

Raluca Ştirbăţ a debutat la vârsta de zece ani cu Filarmonica Moldova din Iaşi sub bagheta lui Ion Baciu. Au urmat recitaluri şi concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară (printre care Filarmonica George Enescu din Bucureşti sau orchestrele simfonice şi de cameră ale Radioteleviziunii Române), aflate sub baghete de renume: Cristian Mandeal, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Camil Marinescu, Gheorghe Costin, Koji Kawamoto, Gottfried Rabl, Misha Katz, Nayden Todorov, Fabiano Monica ș.a.

Au urmat apariţii pe scene importante din Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio, Yamahasaal, Mozarteum-Salzburg, Stefaniensaal-Graz), Belgia (Salle Bozar din Bruxelles) ș.a.. Concertează în întreaga Europă, Marea Britanie, dar și în Iran, Singapore, Cipru, Turcia, Tunisia, Maroc. În 2015, a debutat cu succes in SUA (Festivalul internațional de pian de la Miami) și Canada (concertele Jeunesses musicales din Montreal).

Raluca Știrbăț a imprimat pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Gramola (Austria), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), ORF (Radio-ul vienez – Integrala liedurilor de George Enescu).

Este câștigătoarea premiilor I la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care: Sanremo Classico și Stefano Marizza – Trieste (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte – Cehia, trofeul Lira de aur la concursul Ciprian Porumbescu ş.a. Imprimarile ei sunt difuzate la posturi de radio din Austria (ORF şi Radio Stephansdom, Viena), Elveţia (Radio Zürich, Suisse Romande, Radio Swiss Classic, Radio della Svizzera Italiana), SUA, Marea Britanie, Italia (Rai Uno), Romania, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc ş.a.

În 2011, la 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Raluca Ştirbăţ a lansat la casa de discuri Gramola din Viena un album solo cu lucrări de Enescu, Silvestri, Constantinescu şi Rahmaninov, iar în luna august a aceluiași an a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională George Enescu.

A urmat un nou album – „Go-Between, zwischen Tanz und Traum” (Gramola, 2013) – ce cuprindea, alături de capodopere ale repertoriului pianistic universal (Franck, Debussy, Bartók), două premiere din creația muzicală românească: Mihail Jora (Suita Joujoux pour Ma Dame op. 7, premiera discografică) și George Enescu (Pièces Impromptues op. 18, realizate pentru prima dată având la bază manuscrisul enescian).

În 2015, Raluca Știrbăț a definitivat integrala pe disc a operei pentru pian de George Enescu (Hänssler classic), album discografic (3 CD-uri) semnalat de presa de specialitate ca apariţie “eveniment” (printre altele, Discul anului 2015 la Radio România Muzical și Premiul „In memoriam Iosif Sava” la Radio România Cultural), care cuprinde absolut toate compozițiile enesciene pentru pian și revelează lucrări inedite, de mare valoare, ale compozitorului.

Pianista este activă şi în domeniul cercetării muzicologice, participând în cadrul unor simpozioane internaţionale organizate de instituţii de renume. În 2014, Raluca Știrbăț și-a susținut teza de doctorat cu tema Creaţia pentru pian a lui George Enescu (apreciată de personalități marcante ale vieții muzicale românești drept „o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească”), a inițiat și realizat, în colaborare cu Prof. Larisa Schippel și Julia Richter, traducerea în limba germană a volumului Capodopere enesciene de Pascal Bentoiu (George Enescu. Meisterwerke, Frank & Timme, Berlin, 2015), iar în 2016 a îngrijit și prefațat noua ediție Urtext a partiturilor creației pentru pian solo enesciene (vol. 1, Editura Grafoart, București, 2016).

Raluca Știrbăț este inițiatoarea campaniei internaționale de salvare a casei Enescu din Mihăileni (jud. Botoșani). Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat titlul de „Mesager al integrării” (martie 2013), iar Fundația Pro Patrimonio statutul de Membru de onoare (noiembrie 2014).


Evenimente cu Raluca Știrbăț: