Michael Barenboim

Michael Barenboim permite muzicii, în varietatea şi perseverenţa proprie acesteia, să se exprime prin vioara sa. Născut în Paris şi educat în Berlin, cu studii la Hochschule für Musik şi Theater Rostock sub Axel Wilczok şi, de asemenea, la Université Paris-Sorbonne unde a studiat filosofia, Barenboim nu cunoaşte limite de exprimare, lingvistice sau artistice. Alături… Citeşte mai mult »

Michael Barenboim permite muzicii, în varietatea şi perseverenţa proprie acesteia, să se exprime prin vioara sa. Născut în Paris şi educat în Berlin, cu studii la Hochschule für Musik şi Theater Rostock sub Axel Wilczok şi, de asemenea, la Université Paris-Sorbonne unde a studiat filosofia, Barenboim nu cunoaşte limite de exprimare, lingvistice sau artistice.

Alături de angajamentul pentru un nucleu reportorial din perioadele clasice şi romantice, Michael Barenboim este profund interesat de muzica contemporană.  Interpretarea sa în Concertul pentru vioară de Schönberg alături de Wiener Philharmoniker merită o menţiune specială, întrucât el a fost soloistul în prima interpretare a lucrării de către orchestra vieneză. De asemenea, a înregistrat acest concert alături de Wiener Philarmoniker sub conducerea dirijorală a tatălui său, Daniel Barenboim.

Barenboim celebrează o lungă istorie de colaborări cu regretatul Pierre Boulez. Pentru sărbătorirea celei de-a 90-a aniversare a lui Boulez în 2015, Michael Barenboim a interpretat mai multe lucrări ale compozitorului împreună cu Berliner Philharmonie, Konzerthaus Dortmund, Barbican Centre din Londra, Opéra National de Paris şi Salzburger Festspiele. Artistul continuă să includă aceste lucrări în mod regulat în regitalurile sale şi recent a înregistrat Anthems 1 şi 2 care va fi lansată acest sezon de Accentus.

Sezonul 2016-2017 îi va aduce o serie de debuturi internaţionale, printre care menţionăm  Gürzenich-Orchester din Köln,unde va fi alături de orchestră în concertul de deschidere a sezonului,orchestrele BBC Philharmonic şi Philharmonia şi Orchestre Philharmonique du Luxembourg, şi de asemenea reveniri pe scenele Komische Oper Berlin, Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz şi Orchestre Philharmonique de Nice. Va realiza un turneu în Asia, unde va susţine concerte alături de orchestrele simfonice din Shanghai şi Guangzhou şi un recital de debut în Tokyo, la Musashino Cultural Foundation. Va susţine reprezentaţii alături de Boulez Ensemble la Carnegie Hall, New York, la Berlin în concertul inaugural Boulez Saal şi la Wiener Konzerthaus.

Evenimentele importante din sezonul trecut includ o rezidenţă artistică pe parcursul întregului sezon la Orchestre Symphonique de Bretagne, debuturi alături de Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia (sub bagheta lui Antonio Pappano), Orquesta Nacional de España (sub bagheta lui Juanjo Mena), Auckland Philharmonia şi Los Angeles Chamber Orchestra, şi un turneu împreună cu Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz şi dirijorul Karl-Heinz Steffens, alături de care are o activitate concertistică frecventă. Michael Barenboim a avut, de asemenea, debutul orchestral la Berlin, împreună cu Komische Oper Orchestra, şi a realizat o serie de recitaluri solo în Australia, inclusiv la Sydney Opera House.

Muzica de cameră este deosebit de importantă pentru Michael Barenboim, fiind membru fondator al ansamblului  Erlenbusch Quartet şi invitat frecvent în festivaluri ca Rheingau Musik, Beethovenfest Bonn, Festivalul din Lucerna, Jerusalem şi Verbier. Barenboim va avea apariţii regulate în acest sezon alături de pianista Elena Bashkirova, mama sa, şi de violoncelistul Julian Steckel, fiind prezenţi pe scenele Herkulessaal der Residenz în Munich, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, Cité de la Musique din Paris şi Festivalul din Lucerna.

Alături de activitatea sa de recital sau artist soloist în concerte, Michael Barenboim ocupă funcţia de concertmaestru al West-Eastern Divan Orchestra şi cultivă o implicare continuă şi puternică în activităţi educaţionale. Coordonează secţiunea dedicată muzicii de cameră în nou-fondata Barenboim-Said Academy şi a susţinut masterclass-uri în Spania, Australia şi Noua Zeelandă.

 


Evenimente cu Michael Barenboim: