Khatia Buniatishvili

Născută în 1987 în Georgia, Khatia Buniatishvili descoperă pianul la o vârstă foarte fragedă (3 ani). Susține primul concert alături de Orchestra de Cameră din Tbilisi la vârsta de 6 ani și are prima apariție internațională la 10 ani. Khatia a studiat la Tbilisi cu Tengiz Amiredjibi și la Viena cu Oleg Maisenberg. Debutul său… Citeşte mai mult »

Născută în 1987 în Georgia, Khatia Buniatishvili descoperă pianul la o vârstă foarte fragedă (3 ani). Susține primul concert alături de Orchestra de Cameră din Tbilisi la vârsta de 6 ani și are prima apariție internațională la 10 ani. Khatia a studiat la Tbilisi cu Tengiz Amiredjibi și la Viena cu Oleg Maisenberg.

Debutul său în Statele Unite a fost la Carnegie Hall în 2008. De atunci, a urcat pe scenele Hollywood Bowl, festivalurilor iTunes, BBC Proms, Salzburg, Verbier, Menuhin Gstaad, La Roque d’Anthéron, Klavier-Festival Ruhr, „Progetto Martha Argerich”, în sălile New York Carnegie Hall, Los Angeles Walt Disney Concert Hall, London Royal Festival Hall, Vienna Musikverein și Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie și Théâtre des Champs-Élysées, Scala din Milano, Teatro La Fenice din Veneția, Palau de la Música Catalana din Barcelona, Victoria Hall Geneva, Zürich Tonhalle, Rudolfinum Praga, Shanghai Grand Theater, Beijing NCPA, Mumbai NCPA, Tokyo Suntory Hall, Singapore Esplanade Theatre etc.

Dintre partenerii muzicali ai Khatiei, îi amintim pe dirijorii de top cum ar fi marele maestru Zubin Mehta sau Placido Domingo, Kent Nagano, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Mikhail Pletnev, Vladimir Ashkenazy, Semyon Bychkov, Myung-Whun Chung, Yannick Nézet-Séguin, Philippe Jordan etc. și orchestre celebre, precum Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Seattle Symphony, Philadelphia Orchestra, Toronto Symphony, São Paulo State Symphony, China Philharmonic, NHK Symphony, London Symphony, BBC Symphony, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Filarmonica della Scala, Vienna Symphony, Rotterdam Philharmonic, Munich Philharmonic etc.

În ultimele stagiuni, Khatia a fost implicată în diferite proiecte: a 70-a aniversare a ONU – Concert caritabil în favoarea refugiaților sirieni, Concert caritabil la Kiev pentru răniții din zona operațiunilor antiteroriste, concertul „To Russia with Love” împotriva încălcării drepturilor omului în Rusia, precum și o participare la conferința DLDWomen. Khatia a colaborat cu trupa rock COLDPLAY pentru ultimul album al acestora, „A Head Full of Dreams”.

Discografia sa include un album Liszt în 2011, un Chopin în 2012, „Motherland” în 2014, „Kaleidoscope” în 2016 (SONY Classical), precum și „Piano Trios” cu Gidon Kremer și Gidon Kremer și Giedrė Dirvanauskaitė în 2011 (ECM) și sonate pentru vioară și pian cu Renaud Capuçon în 2014 (Erato).

Khatia a câștigat de două ori Premiul ECHO Klassik, în 2012 și 2016, pentru albumul Liszt și pentru „Kaleidoscope”.

Cel mai recent disc: Concertele nr. 2 și 3 de Rahmaninov cu Filarmonica din Cehia și Paavo Järvi (Sony Classical).

Traducere furnizată de Biroul de Traduceri Champollion

 


Evenimente cu Khatia Buniatishvili: