Joshua Bell

„Unul dintre cei mai imaginativi, înzestraţi tehnic și cu totul excepționali violoniști ai timpului nostru” (The Washington Post) Cu o carieră care se întinde pe mai mult de 30 de ani ca solist, muzician de cameră, artist înregistrator şi dirijor, Joshua Bell este unul dintre cei mai celebraţi violonişti ai generaţiei sale. Un artist exclusiv… Citeşte mai mult »

„Unul dintre cei mai imaginativi, înzestraţi tehnic și cu totul excepționali violoniști ai timpului nostru” (The Washington Post)

Cu o carieră care se întinde pe mai mult de 30 de ani ca solist, muzician de cameră, artist înregistrator şi dirijor, Joshua Bell este unul dintre cei mai celebraţi violonişti ai generaţiei sale. Un artist exclusiv Sony Classical, Bell a înregistrat mai mult de 40 de CD-uri, fiind câştigător al mai multor premii Grammy, Mercury, Gramophone şi Echo Klassik şi deţinătorul unui premiu Avery Fisher Prize. Numit în 2011 director muzical al ansamblului Academy of St. Martin in the Fields, Joshua Bell este prima persoană care ocupă această funcţie de când Sir Neville Marriner a fondat orchestra în 1958. În septembrie 2016 Sony Classical a lansat ultimul disc al lui Bell, For the Love of Brahms, înregistrat în colaborare cu Academy of St. Martin in the Fields, împreună cu violoncelistul Steven Isserlis şi pianistul Jeremy Denk.

Bell a colaborat cu nenumăraţi artişti în interiorul şi în afara sferei muzicii clasice, a participat la emisiuni sau spectacole televizate, printre care Grammy Awards şi numeroase transmisiuni Live from Lincoln Center, sau la realizarea de coloane sonore pentru filme, inclusiv The Red Violin, câştigător al unui premiu Oscar. Bell a primit prima sa vioară la vârsta de patru ani, iar la 14 a urcat pe scenă alături de Riccardo Mutti şi Philadelphia Orchestra, urmând debutul la Carnegie Hall la vârsta de doar 17 ani. Evenimentul care probabil a transformat cel mai mult reputaţia sa de la un virtuos al muzicii clasice la un solist cunoscut internaţional a fost reprezentaţia incognito pe care a ţinut-o într-o staţie de metrou din Washington D.Cîn 2007, pentru un articolal ziarului Washington Post care urmărea o analiză profundă a rolului artei şi a contextului în care aceasta se manifestă. Autorul studiului, Gene Weingarten, a fost recompensat cu un premiu Pulitzer, iar subiectul a stârnit o dezbatere internaţională care continuă şi în zilele noastre.

Convins de valoarea muzicii atât ca instrument diplomatic cât şi ca instrument educaţional, Joshua Bell a fost membru al Committee on the Arts and the Humanities al preşedintelui Obama, iar în aprilie 2016 a participat la inaugurarea Misiunii Culturale a Statelor Unite în Cuba. Este implicat în Turnaround Arts, un program dezvoltat de Committee on the Arts and the Humanities condus de Michelle Obama, care oferă educaţie artistică şcolilor elementare şi gimnaziale din mediile defavorizate.

Sezonul 2016-2017 al artistului cuprinde apariţii la deschiderile de sezon ale Atlanta Symphony and Minnesota Orchestra şi reprezentaţii alături de New York Philharmonic sub bagheta lui Alan Gilbert, alături de Los Angeles Philharmonic sub conducerea lui Gustavo Dudamel, sau împreună cu orchestrele simfonice din San Francisco, Seattle, Montreal şi National Arts Centre Orchestra.  În afara Statelor Unite, Bell va cânta alături de Vienna Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Frankfurt Radio Symphony şi Czech Philharmonic. Artistul va realiza patru turnee internaţionale: în Marea Britanie, Benelux, Germania şi Australia împreună cu ansamblul Academy of St. Martin in the Fields; în Elveţia cu Verbier Festival Chamber Orchestra; în Austria, Germania, Italia şi Suedia cu Swedish Radio Symphony şi conducerea dirijorală a maestrului Daniel Harding; în Korea şi Japonia alături de Orchestra de Paris sub bagheta maestrului Harding.  Joshua Bell va susţine recitaluri în America de Nord cu partenerul său de recital Alessio Bax la Lincoln Center şi cu Sam Haywood într-un turneu pe Coasta de Vest.

Printre evenimentele acestui sezon menţionăm o rezidenţă de o săptămână în Washington, D.C., unde va fi artist-în-rezidenţă în sezonul 2016-2017 la Kennedy Center şi la National Symphony Orchestra. Cu o bogată experienţă în reprezentaţii şi colaborări în medii artistice şi educaţionale diferite, Bell va explora profunzimile posibilităţilor artistice prin examinarea sinergiilor din muzică, dans, arte culinare, literatură, educaţie şi tehnologie. Evenimentele viitoare vor include o seară cu Gourmet Symphony, o colaborare cu Dance Heginbotham din  Brooklyn, o seară de recital şi literatură în celebrarea centenarului          John F. Kennedy şi o premieră mondială a lucrării lui Anne Dudley, comisionată special în cadrul unui concert de familie inspirat de cartea bestseller The Man with the Violin, după experienţa incognito a lui Bell din 2007.

Joshua Bell cântă pe o vioară Stradivarius Huberman din 1713.


Evenimente cu Joshua Bell: