Jiří Bělohlávek

Renumitul dirijor ceh Jiří Bělohlávek a fost numit director muzical şi artistic al Filarmonicii Cehe în 2012, ca urmare a unui directorat de succes în conducerea BBC Symphony Orchestra, unde acum ocupă funcţia de dirijor laureat.

Dirijor principal şi director artistic, Czech Philharmonic Orchestra

Dirijor principal invitat, Rotterdam Philharmonic Orchestra

Dirijor laureat, BBC Symphony Londra

Renumitul dirijor ceh Jiří Bělohlávek a fost numit director muzical şi artistic al Filarmonicii Cehe în 2012, ca urmare a unui directorat de succes în conducerea BBC Symphony Orchestra, unde acum ocupă funcţia de dirijor laureat. A fost dirijor principal al Prague Symphony Orchestra (1977-1989), director muzical al Prague Philharmonia (1994-2004) şi preşedinte al Prague Spring Festival începând din 2006. Din 2013 până în 2017 a fost dirijor principal invitat la Rotterdam Philharmonic Orchestra.

În reprezentaţiile operatice Jiří Bělohlávek a colaborat cu Viena State Opera, Royal Opera, Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opéra National de Paris, Teatro Real Madrid, Glyndebourne Festival Opera, Zurich Opera, şi Teatrul Naţionaldin Praga.  A dirijat şi a înregistrat o serie de opere-în-concert, foarte apreciate de public, alături de BBC Symphony. Confirmându-şi măiestria în interpretarea lucrărilor lui Janacek, sezonul trecut a condus Filarmonica Cehă într-o reprezentare concertistică a operei Jenůfa la London Royal Festival Hall, şi într-o producţie completă la San Francisco Opera. Îi urmează The Makropulos Case, de acelaşi compozitor ceh, prezentată la BBC Proms alături de BBC Symphony Orchestra.

Sub conducerea sa Filarmonica Cehă se bucură de un succes  fără precedent atât în Praga cât şi în turnee în întreaga lume. Împreună au concertat în ultimele trei sezoane pe trei continente, Europa, Asia şi America de Nord. Rezidenţa recentă la Viena, la Musikverein, a fost un mare succes şi a condus la evenimente similare organizate în alte capitale ale lumii. În ianuarie 2017 Filarminica Cehă a anunţat oficial că parteneriatul cu maestrul Jiří Bělohlávek a fost prelungit până în 2022.

Alături de angajamentele din Praga şi turneele alături de Filarmonica Cehă, Jiří Bělohlávek are colaborări în calitate de dirijor invitat alături de marile orchestre ale lumii, inclusiv apariţii împreună cu BBC Symphony Orchestra (BBC Proms), New York Philharmonic, Pittsburgh Symphony, Washington National Symphony, Deutsches Symphony Berlin, Leipzig Gewandhaus Orchestra şi Vienna Symphony Orchestra. În sezonul următor, alături de marile proiecte alături de Filarmonica Cehă, artistul are programate angajamente cu Chicago Symphony Orchestra, Pittsburgh Symphony, Bayerische Rundfunk Orchestra Munich, Rotterdam Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic, şi multe alte orchestre.

În calitate de conducător al Filarmonicii Cehe, Jiří Bělohlávek va susţine un mare turneu în Asia în toamna lui 2017, cu concerte în Japonia, Korea şi Taiwan, alături de apariţii în turneu în Europa, cu punctul culminant la Festivalul din Salzburg din august 2018 unde va interpreta Glagolitic Mass de Janáček.

Jiří Bělohlávek are o discografie vastă, cu proiecte recente alături de Filarmonica Cehă care includ simfoniile şi concertele complete de Dvořák. Artistul continuă colaborarea cu casa de discuri Decca, în sezonul următor fiind programată lansarea unui disc dedicat compozitorului ceh Josef Suk.

În 2012 a fost onorat cu un premiu CBE pentru serviciile sale aduse muzicii britanice.