GIGI CĂCIULEANU

Absolvent al școlii de Coregrafie din București, participă la un stagiu de perfecționare la Teatrul Bolșoi din Moscova. În paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani, descoperă și practică dansul de avangardă al marei Doamne a dansului: Miriam Răducanu. Spectacolele “Nocturne 9 ½” sunt prezente încă în memoria publicului. Angajat al… Citeşte mai mult »

Absolvent al școlii de Coregrafie din București, participă la un stagiu de perfecționare la Teatrul Bolșoi din Moscova. În paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani, descoperă și practică dansul de avangardă al marei Doamne a dansului: Miriam Răducanu. Spectacolele “Nocturne 9 ½” sunt prezente încă în memoria publicului. Angajat al Operei Naționale din București, dansează roluri din repertoriul de balet, dar, în același timp devine protagonistul unor spectacole create anume pentru el.

În anul 1973, este angajat în Germania, ca profesor și coregraf la Folkwang Ballet a cărui directoare era Pina Bausch, iar imediat apoi, ca profesor la Centrul Internațional de Dans “Rosela Haightower” de la Cannes. În 1974, decide să se stabilească în mod definitiv în Franța, ca Director al Baletului “Grand Théâtre de Nancy”. Din 1978, înființează și conduce timp de 15 ani,  alături de Colaboratorul său artistic, actorul, regizorul și scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Național din Rennes, unul dintre primele din Franța. În 1993 înfiintează împreună cu Dan Mastacan Compania “Gigi Căciuleanu” de la Paris. Între 2001 și decembrie 2012 este, la Santiago de Chile, Coregraf și Director Artistic al Baletului Național din Chile. În anul 2007, sub egida Fundației “Art Production”, vede luminile rampei, la București, trupa “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”, cu care dansează în țară, dar și la Paris, Bruxelles, Londra, Lisabona.

Cu peste 300 de coregrafii la activ, Gigi Căciuleanu continuă cariera de coregraf invitat și animă scene și academii de dans peste tot în lume.

Coregrafului Gigi Căciuleanu i-a fost dedicată o expoziţie-document care a deschis, pe 21 octombrie 2016, cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), la Teatrul Național din București.

Ca autor:

Eseul său de Coreozofie : “Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 de către Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” și apoi tradus în limbile franceză, italiană și română.

 Volumul “Miroirs”, care cuprinde 44 de poezii și 28 de desene, este publicat în 2016 la editura Vellant

Din 2008, textele și poemele sale sunt publicate săptămânal în revista online liternet.ro.

Premii Naționale și Internaționale :

Premiul de Coregrafie – la Concursul International de Ballet, Varna (Bulgaria) – 1970 ; doi ani consecutiv: Premiul I la Concursul International de Coregrafie – Köln (Germania) – 1971 și 1972 ; Premiul de Compagnie – la Concursul International Bagnolet/Paris – 1973 ; Premiul & Medalia “Brigitt” pentru “aportul său la viața culturală din regiunea Bretania” (Rennes/Franta) – 1987 ;  Premiul de Coregrafie al revistei “Actualitatea Muzicalà”, București – 1991; Premiul APES – Santiago de Chile pentru cea mai bună coregrafie – 1998, 2004 și 2005 ; Premiul ALTAZOR – Santiago de Chile – 2001, 2003 ; Premiul celui mai bun coregraf international decernat de Cercul Criticilor de Artă din Cile, Santiago – 2003 ; Premiul UNITER (România) – 2010 ; Premiul ROMAINDANZA – “pentru întreaga traiectorie și pentru aportul la investigația științifică în domeniul mișcării” (Roma/Italia) – 2011 ; Premiul Special de Coregrafie al Revistei VIP pentru «NOCHE BACH» în cadrul Festivalului Internațional George Enescu – 2011 ; Premiul APES  pentru întreaga traiectorie – Santiago de Chile 2012, Premiul Mediafax, București, 2014; Premiul de Excelenţă al UNITER – 2016

Medalii și decorații:

Cavaler al ORDINULUI FRANCEZ “DES ARTS ET DES LETTRES” – Paris, 1984

STEAUA ROMÂNIEI în grad de Cavaler – București, 2002

MEDALIA RECTORALĂ, Universidad de Chile – Santiago 2012