Frank Braley

„Există tineri pianiști care interpretează inteligent şi tineri pianiști care interpretează poetic. Ambele variante pot fi regăsite în acest muzician, iar această ipostază este una rară.” (Le Monde de la Musique, Paris) Frank Braley s-a născut în 1968 și a început studiile de pian la vârsta de patru ani. Șase ani mai târziu a făcut… Citeşte mai mult »

„Există tineri pianiști care interpretează inteligent şi tineri pianiști care interpretează poetic. Ambele variante pot fi regăsite în acest muzician, iar această ipostază este una rară.” (Le Monde de la Musique, Paris)

Frank Braley s-a născut în 1968 și a început studiile de pian la vârsta de patru ani. Șase ani mai târziu a făcut susţinut primul său concert cu Orchestre Philharmonique de Radio France din Paris, Sala Pleyel. În 1986 a decis să se dedice în întregime muzicii și a abandonat studiile în domeniul științei pe care le urma. A intrat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris și trei ani mai târziu a primit după o decizie unanimă a juriului premiul pentru pian și muzică de cameră. În 1991, la vârsta de 22 de ani, a participat pentru prima oară la un concurs internațional, Concursul Reginei Elisabeta din Belgia și a câștigat primul Mare Premiu. Publicul și presa îl recunosc în mod general ca pe un pianist care deţine calități muzicale și poetice excepționale.

De atunci, Frank Braley a fost invitat în mod regulat în Japonia, Canada, Statele Unite și în întreaga Europă să interpreteze alături de orchestre precum Filarmonica de la Londra, Leipzig Gewandhaus, Orchestra Suisse-Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Orchestra de Cameră din Zürich, Filarmonica de Radio din Franța, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestrele din Paris, Bordeaux, Lille, Montpellier şi Toulouse, Orchestra de Radio din Berlin, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra din Liège, Orchestra Filarmonică din Luxembourg, Filarmonica din Rotterdam, Orchestra Residentie Den Haag, Göteborg Symphony, Orchestra Roială din Copenhaga, Filarmonica din Tokyo, Orchestra BBC Wales, Orchestra Roială Scoţiană, Orchestrele Simfonice din Berlin, Boston, Baltimore şi Seattle, Orchestra Filarmonică din Los Angeles, interpretând sub baghetele lui Jean-Claude Casadesus, Stéphane Deneve, Charles Dutoit, Hans Graf, Gunther Herbig, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Marek Janowski, Armin Jordan, Sir Neville Marriner, Kurt Masur, Sir Yehudi Menuhin, Antonio Pappano, Michel Plasson, Yutaka Sado, Michael Schonwandt, Walter Weller ş.a.

Frank Braley a concertat în întreaga lume: în China, cu Orchestra Națională a Franței sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, în Japonia și China, cu Orchestre du Capitole din Toulouse sub Michel Plasson, cu Orchestra de Tineret Franceză, avându-l ca dirijor pe Emmanuel Krivine, în Franța și Italia și din nou Italia cu Orchestra di Padova e del Veneto. A susţinut recitaluri împreună cu violonistul Renaud Capuçon (Amsterdam, Atena, Birmingham, Firenze, Ferrara, New York, Washington, Paris, Viena). De asemenea, participă la proiecte speciale, cum ar fi Ciclul Sonatelor de Pian al lui Beethoven (La Roque d’Anthéron, Paris, Bordeaux, Nantes, Grenoble, Roma, Tokyo și Brazilia). În 2011 și 2012, interpretează alături de Renaud Capuçon Integrala Sonatelor de Beethoven pentru vioară și pian prin Europa (Paris Théâtre des Champs-Elysées, Bordeaux, Grenoble, Londra Wigmore Hall), precum și în Singapore și Hong Kong.

În iulie 2011 a înlocuit-o pe Martha Argerich la Proms de la Londra cu Orchestra Filarmonicii Radio din Franţa, condusă de Myung-Whun Chung (Triplu Concert Beethoven, cu Renaud și Gautier Capuçon).

A susţinut recitaluri în Paris, Londra, Amsterdam, Bruxelles, Hanovre, Ferrare, în duet cu Renaud Capuçon în Amsterdam, Atena, Birmingham, Bruxelles, Roma, Florenţa, Trieste, New York, Washington, Paris, Viena etc. De obicei interpretează muzică de cameră alături de muzicieni precum Renaud şi Gautier Capuçon, Maria Joao Pires, Augustin Dumay, Paul Meyer, Gérard Causse, Éric Le Sage, Emmanuel Pahud, Mischa Maisky, Yuri Bashmet ş.a.

Pentru Harmonia Mundi a înregistrat Sonata lui Schubert în A Major D. 959 și Klavierstücke D. 946 (pentru care a primit Diapason d’Or și a fost comparat cu Claudio Arrau, Alfred Brendel, Radu Lupu, Andras Schiff …), lucrări ale lui Richard Strauss pentru pian solo, Sonatele lui Beethoven Clair de lune op. 27 nr. 2, Appassionata op. 57 și op. 110, integrala pentru pian a lui Gershwin. Pentru BMG: Concertul dublu al lui Poulenc cu Eric Le Sage (Diapason d’Or). Pentru Naïve DVD: Liszt – Debussy – Gershwin (Choc – Monde de la Musique). Pentru Warner / Erato a înregistrat muzica de cameră a lui Ravel cu Renaud și Gautier Capuçon, Carnavalul Animalelor de Saint Saens și Păstrăvul de Schubert, Trio-urile lui Schubert cu Renaud și Gautier Capuçon, Dansurile maghiare cu Nicholas Angelich. A lansat recent Integrala de Sonate Beethoven pentru vioară și pian cu Renaud Capuçon și în recital duo cu Gautier Capuçon.

Frank Braley este profesor la Conservatorul din Paris și director muzical al Orchestrei Belgiene Roiale de Cameră a Valoniei.


Evenimente cu Frank Braley: