Daniil Trifonov

„În ultimii ani, doar câțiva artiști au explodat pe scena muzicii clasice cu incandescența pianistului Daniil Trifonov.” (The New York Times) Pianistul rus Daniil Trifonov a avut o ascensiune spectaculoasă în lumea muzicii clasice de când a câștigat Premiul I la concursurile Ceaikovski și Rubinstein în 2011, la vârsta de 20 de ani. Combinând tehnica… Citeşte mai mult »

În ultimii ani, doar câțiva artiști au explodat pe scena muzicii clasice cu incandescența pianistului Daniil Trifonov.” (The New York Times)

Pianistul rus Daniil Trifonov a avut o ascensiune spectaculoasă în lumea muzicii clasice de când a câștigat Premiul I la concursurile Ceaikovski și Rubinstein în 2011, la vârsta de 20 de ani. Combinând tehnica desăvârșită cu o sensibilitate și profunzime rare, performanțele sale sunt o sursă perpetuă de veneraţie. „El are totul și mai mult … sensibilitate și, de asemenea, elementul demonic. N-am auzit niciodată așa ceva”, a declarat pianistul Martha Argerich, în timp ce Financial Times a observat: „Ceea ce îl face un fenomen este calitatea extatică pe care o au performanțele sale.”

Sezonul 2016-2017 aduce lansarea Transcendental, un dublu album care nu reprezintă doar al treilea titlu al lui Trifonov ca artist exclusivist al Deutsche Grammophon, dar este și prima dată când a fost înregistrată integrala studiilor de Liszt. În concert, pianistul – câștigătorul premiului Artistul anului Gramophone 2016 – interpretează primul concert de pian al lui Ceaikovski sub bagheta lui Riccardo Muti, în reputata gală finală a sărbătorilor de aniversare a celei de-a 125-a ediții a Symphony of Chicago. După ce a reuşit și cea de-a doua nominalizare la premiul Grammy, cu Rachmaninoff Variations, interpretează pentru prima dată Rachmaninoff pentru celebrele concerte de Anul Nou ale Philarmonicii din Berlin, sub bagheta lui Sir Simon Rattle, programate să fie difuzate în cinematografele din întreaga Europă. De asemenea, interpretând Rachmaninoff, debutează la Melbourne și Sydney Symphonies, negociază întoarcerea la Filarmonica din Los Angeles sub bagheta lui Gustavo Dudamel și la Filarmonica Regală Liverpool și titrează turneul „Rachmaninoff” al Filarmonicii din München împreună cu colaboratorul său de mult timp, Valery Gergiev. Mozart este prilejul reangajărilor sale cu Filarmonica din New York, Orchestra Cleveland și Orchestra Philadelphia, precum și pentru întâlnirile cu Staatskapelle Dresden, pentru Festivalul de Paște de la Salzburg și BBC Proms din Londra. El se reîntoarce pe scena Staatskapelle pentru a interpreta Ravel, va interpreta Beethoven cu Orhideea Tonhalle din Zurich, Prokofiev cu Filarmonica din Rotterdam, Chopin în turneu cu Orchestra de Cameră Mahler și Schumann cu Houston Symphony, Royal Philharmonic din Stockholm, dar și în turneu cu Riccardo Chailly și Orchestra La Scala.

Fiind un compozitor realizat, Trifonov își reia și propriul său concert, aclamat în Kansas City. Cu un nou program de Schumann, Shostakovich și Stravinsky, el susține recitaluri la Barbican, Londra și Centrul de Recital din Melbourne. Daniil Trifonov apare la Berlin, Viena, Florența, Madrid, Oslo, Moscova și alte hotspoturi europene; se întoarce în Philadelphia, Baltimore și la Carnegie Hall (New York) – pentru al patrulea an consecutiv. De asemenea, el susține și recitaluri duo cu fostul său profesor, pianistul Serghei Babayan, în Princeton și Sarasota, așteptând cu nerăbdare să se întoarcă la festivalurile Tanglewood, Verbier, Baden-Baden și Salzburg.

În timpul sezonului 2010-2011, Trifonov a câștigat medalii la trei dintre cele mai prestigioase concursuri ale lumii muzicale: Premiul III la concursul Chopin de la Varșovia, Premiul I la Competiția Rubinstein din Tel Aviv, Premiul I și Marele Premiu – o onoare suplimentară acordată celor mai buni competitori din orice categorie – la concursul de la Ceaikovski din Moscova. În 2013 i-a fost acordat prestigiosul premiu Franco Abbiati pentru cel mai bun solist instrumental de către principalii critici de muzică din Italia.

Născut la Nizhny Novgorod în 1991, Trifonov și-a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani și a urmat cursurile la Școala de muzică Gnessin din Moscova având-o ca profesor pe Tatiana Zelikman, apoi a susținut studiile de pian cu Serghei Babayan la Institutul de muzică din Cleveland. De asemenea, a studiat compoziția și a continuat să scrie partituri pentru pian, ansamblu de cameră și orchestră. Când și-a prezentat propriul concert de pian în 2013, Cleveland Plain Dealer a afirmat: „Chiar și după ce am văzut-o, nu pot să cred. Aceasta este arta compozitorului pianist Daniil Trifonov, incredibilă.”


Evenimente cu Daniil Trifonov: