Dame Felicity Palmer

Dame Felicity Palmer a dezvoltat o carieră ce a ajuns să se întindă peste patru decenii: mai întâi, în calitate de soprană, și, în anii 1980, în calitate de mezzo-soprană operatică. Activitatea sa timpurie a inclus o mare varietate de repertorii, de la muzica barocă (cu Sir Roger Norrington, Sir John Eliot Gardiner și concerte… Citeşte mai mult »

Dame Felicity Palmer a dezvoltat o carieră ce a ajuns să se întindă peste patru decenii: mai întâi, în calitate de soprană, și, în anii 1980, în calitate de mezzo-soprană operatică. Activitatea sa timpurie a inclus o mare varietate de repertorii, de la muzica barocă (cu Sir Roger Norrington, Sir John Eliot Gardiner și concerte și înregistrări cu Nikolaus Harnoncourt) la lucrările contemporane cu London Sinfonietta și David Atherton și colaborarea cu Pierre Boulez, cu care a sustinut un turneu cu Poemele lui Messiaen pentru mine impreună cu Orchestra Simfonică BBC. Ea s-a întâlnit cu compozitorul când a interpretat,  mai târziu, aceeași lucrare cu Filarmonica Los Angeles și Zubin Mehta.

În decursul activităților sale în calitate de soprană, Felicity Palmer a avut importante colaborări, notabile fiind cele cu Sir Simon Rattle, Sir Colin Davis, Rozhdestvensky (Symphony Nr. 14, de Shostakovich, şi opera Troienii, de Berlioz, la BBC Proms), Raymond Leppard (înregistrarea oratoriului Messiah, de Handel), Sir Charles Mackerras (înregistrarea Judas Maccabaeus pentru DGG, reprezentaţii concertistice şi BBC Proms,) colaborări cu toate marile orchestra din Londra, New York Philharmonic şi LA Philharmonic, şi un turneu în Australia pentru ABC.

O parte importantă a anilor dedicaţi registrului de soprană a fost activitatea de recital, în colaborare cu artişti ca Geoffrey Parsons, Graham Johnson şi Songmaker’s Almanac, Roger Vignoles, Malcolm Martineau, Julius Drake, John Constable (cu acesta din urmă a realizat înregistrari pentru trei discuri de cântece  franceze şi două de balade victoriene, pentru Argo Records).

Trecerea la registrul de mezzo-soprană i-a adus colaborări cu marile opera ale lumii: apariţii regulate la Glyndebourne, la Royal Opera House (Sweeney Todd şi Elektra), debutul la Metropolitan Opera, New York, în tetralogia Der Ring des Nibelungen, de Wagner, cu James Levine, Das Rheingold şi Die Walküre în Munich cu Zubin Mehta, Dialogues des Carmélites sub bagheta lui Riccardo Muti, la La Scala, şi cu Michel Plasson în Zurich şi Toulouse, apariţii  în Amsterdam, Chicago, San Francisco, Paris sau English National Opera din Londra.

Felicity Palmer a înregistrat Elektra cu WDR Orchestra şi Semyon Bychkov, iar recent, două concerte ale aceleiaşi opere au fost înregistrate pentru London Symphony Orchestra, avându-l pe Valery Gergiev la pupitrul dirijoral. De asemenea, a înregistrat Dialogues des Carmélites împreună cu ENO şi Paul Daniel.

Angajamentele recente ale mezzo-sopranei includ rolul Geneviève-ei, în Pelléas et Mélisande, cu Los Angeles Philharmonic, Philharmonia Orchestra şi Esa-Pekka Salonen, Klytemnestra în Elektra cu Seymon Bychkov, la BBC Proms, o întoarcere la English National Opera pentru opera The Queen of Spades, rolul Doamnei Sedley în Peter Grimes pentru Zurich Opera, English National Opera şi Accademia Nazionale di Santa Cecilia condusă de Antonio Pappano, rolul Madame de Croissy în Dialogues of the Carmélites la Metropolitan Opera şi Bayerische Staatsoper, şi Mrs Peachum în The Threepenny Opera cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorală a lui Vladimir Jurowski.

În 1993 i s-a conferit titlul de Commander al Imperiului Britanic, CBE, şi în 2011 cel de Damă a Imperiului Britanic.

 

 

 

 

 


Evenimente cu Dame Felicity Palmer: